Konfektyr för synorganen

Vi lever i nya tider. Stilrent är sättet att vara, fräsigt är "super"-inne, mörkt är det nya svart. Att hänga med i samhällets moderna svängar är allt annat än lätt.

Året är 2007, folk - men inte så länge till. Inför Året 2008 har jag därför beslutat att renovera bloggens hjärta, headern, och även skänka en modern touch till den faktiskt tämligen smaklösa och statiska bakgrunden. Hör ni vilka termer jag använder? Jag håller på att bli en riktigt "hipp" modegrabb. Nä, fy fan.

Låt oss övergå till något helt annat. Ni som är någorlunda hemmastadda på min blogg minns kanske att jag förut förtäljde att jag vunnit en kopiös summa pengar på en trisslott (
inlägget i fråga hittas här)? Jag har ännu inte löst in lotten, vilket är anledningen till att det utlovade kalaset uteblev. Om ni fortfarande är intresserade av saft, bullar och en svängom på dansgolvet kan ni ju skriva det i kommentarerna. Inte för att det kommer hjälpa er, men är det inte fasligt roligt att kommentera?

Jävlars jävlar

Nu har detta samhällsomfattande (ja, jag talar om det samhälle där tekniken nu är en ofrånkomlig del av vardagen, där frånvaron av nämnda teknik skulle resultera i global tristess, det samhälle du lever i, precis) irritationsmoment gått för långt. Länge har jag nöjt mig med att utsättas för det och tänka "det är egentligen inte så viktigt", jag har kanske i min enfald klagat för mig själv i hopp om att någon ska tjuvlyssna, men nu får det banne mig vara nog.

En iPod
av valfritt slag
är
enligt den fria och allmänna definitionen av ordet
en mp3- eller mediaspelare.

Och det jag stör mig förjävla mycket på är det faktum att folk verkar tro något helt annat. Detta grundar jag på att jag gång på gång ser skyltar, lappar, bilder och andra sorters publikationer där folk i ett eller annat sammanhang skriver "en mp3-spelare1 eller iPod" när de syftar på valfri sorts mediaspelare. Vad fan? På vilket sätt skiljer sig en iPod från vilken annan mediaspelare som helst, och vad har drivit folk till denna ohyggliga feluppfattning av verkligheten?

Utöver det faktum att detta låter fullständigt idiotiskt (som att säga "Nej, det är inget djur, det är en älg", eller "Inga fordon eller bilar tillåtna" eller "Nej, jag är inte det, jag uppfyller bara alla kritierier som krävs för att kallas det") så ser jag ingen anledning att särskilja en grovt överskattad produkt på det sättet. Grovt överskattad, ja. Det är precis vad iPoden är och däri grundar också problemet. Hade inte iPoden gjort en så oförklarlig och ihållande succé hade mitt problem idag inte existerat.

Okej då. Om jag minns rätt var iPoden var smått revolutionerande när den kom, inte minst med sitt med all rätt hyllade menysystem som ännu inte överträffats av någon annan mediaspelare. Och hörlurarna som medföljde var bättre än de förkastliga plastbitarna man vanligtvis brukar få med sitt köp. Att folk köpte den är förståeligt. Utöver dessa fördelar finner jag dock ingen anledning till att den blivit så omåttligt populär, när det finns mediaspelare som:
  • Klarar fler format.
  • Har längre batteritid.
  • Inte är beroende av iTunes (Fy helvete? Hade jag en mediaspelare som krävde ett visst program för att man ska kunna föra över filer till den skulle jag kastat den i väggen eller sålt den på en gång. Att låsa spelare på det här viset är nästintill kriminellt i mina ögon.).
  • Har bättre ljud (vilket jag själv och andra, oberoende, individer själva bevisat med en jämförelse av samma låt med samma hörlurar).
  • Och så vidare.
Hade iPoden aldrig blivit så omotiverat populär på grund av ignoranta och ovetande människors konsumerande hade begreppet iPod aldrig blivit så fastetsat i folksjälen.

Så snälla cpbarn och idioter: iPod är i sig ingen särskild mediaspelare, och bör därför ej heller särbehandlas som en sådan. Och köp den inte, för Guds skull..

1. Ofta endast "mp3", "en mp3", ja det låter ju jävligt logiskt.